Nasıl göğüs kanseri oluşur ?


Göğüs kanseri nasıl oluşur?

Meme hücreleri mutasyona girdiklerinde kanserleşirler ve normalden hızlı bir şekilde hızla çoğalmaya başlarlar ve sağlıklı dokuları bastırırlar. Anormal hücreler, bir mamogramda görülebilecek yoğun bir kütle halinde büyürler veya bir yığın hissedebilirsiniz. Meme kanseri tipik olarak kanallarda (sütün memeye ilettiği pasajlar) veya lobülleri (sütlerin üretildiği alanlar) başlar.

Çoğu durumda, başladığı kanala veya lobüle ait duvarın ötesine geçtikten sonra bir kanser keşfedilir. Bu aşamada invaziv olarak sınıflandırılır. Göğüsün ötesine lenf nodlarına veya vücudun diğer bölgelerine yayılırsa, metastas yaptığı söylenir. Sonunda tedavi edilmezse, karaciğer, beyin veya akciğer gibi yaşamsal bir organa gidebilir. Meme kanseri türe göre tanımlanır ve türün tedavide belirleyici bir faktör olacağı düşünülmektedir.


İnvaziv (veya sızdıran) kanser

İnvaziv meme kanserlerinin yaklaşık dörtte üçü kanallardan başlayan tümörlerdir. Hastalığın bu formuna sızıntılı duktal karsinom denir ve kanallarda oluşan noninvaziv tiplerden farklıdır. Başka bir yüzde 10-15'i invaziv ve lobüler kıkırdak infiltrasyonu olarak bilinen bir formda başlıyor. Normalde daha agresif olan ikinci çeşit, bazen diğer göğüste tekrar eder. Her iki türden birinize sahipseniz, bazen kanserli hücrelerin bir kümesini kapsayan fibröz dokudan oluşan sert, düzensiz şekilli bir yumru hissedebilirsiniz. Ancak bazı tümörler hissetmek için çok küçüktür ve yalnızca mamografi ile saptanabilir.

Gerekli tedavi şekli, hastalığın ne derece ilerlediğine bağlıdır. Hastaların büyük çoğunluğunun tümörü çıkarmak için cerrahiye ihtiyacı olacaktır. Cerrah bazı lenf nodlarını da çıkarabilir. Kemoterapi, hormon tedavisi veya radyasyon tedavisi takip edebilir. Kemo ve hormon tedavileri, saptanamayan tüm hücreleri öldürmek için tüm vücuda yöneliktir.

İnvaziv meme kanserinin bazı daha nadir biçimleri, yaygın duktal ve lobüler çeşitlere göre daha az tehlikeli olma eğilimindedir. Medüller göğüs kanseri iyi bir prognoza sahiptir; İnvaziv olmasına rağmen, kanser ile çevredeki sağlıklı doku arasında net bir sınır var. Müsinöz kanser hücreleri ile karakterize müsinöz karsinom da daha az tehditkar. Tüm meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 2'sini oluşturan boru karsinoması, invaziv fakat lobüler veya duktal kanser kadar tehlikeli olmayan başka bir varyasyondur. Benzersiz, kolayca tanımlanabilen anormal hücrelerden oluşuyor.

İnvaziv olmayan (veya yerinde) kanser

Göğüs kanserlerinin yaklaşık yüzde 20'si noninvazivdir. Duktal karsinoma in situ, göğüs kanalında kanserli bir büyümedir. Lobüler karsinom in situ biraz farklıdır. Göğüs lobülleri içindeki anormal hücreler tarafından işaret edilen bu, gerçek kanser yerine kanser için bir belirteç olarak düşünülür. Tek başına tehlikeli değildir, ancak ömrünüzün bir noktasında herhangi bir memede invaziv bir kanser geliştirme şansınızı arttırır, böylece karsinoma bulunmayan göğüs de izlenmelidir. Bir tümörün büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak, noninvazif meme kanseri, potansiyel invaziv kanseri ortadan kaldırmak için bir mastektomi, göğüs koruyucu cerrahi veya lumpektomi, ardından da radyasyon terapisi, hormon terapisi veya her ikisi ile tedavi edilebilir.

Göğüs kanserini sınıflandırmanın diğer yolları

Onların kitaplarında, Meme Kanseri: Komple Kılavuz, Dr. Yashar Hirshaut ve Peter I. Pressman, tedavinin sadece kanser türüne değil, aynı zamanda boyutuna ve ne kadar yayılmasına bağlı olacağını vurguluyor. "Yerel" kanser göğüste sınırlı olmakla birlikte, meme içindeki çeşitli yerlerde olabilir; "Bölgesel" hastalığın lenf nodlarına yayılmış olduğu anlamına gelir; Ve "uzak", kanserin de vücudun diğer bölümlerinde olduğunu gösterir.

Paget'in meme başı hastalığı

Paget hastalığı, tüm meme kanserlerinin sadece yüzde 1'ini oluşturan meme başı yavaş büyüyen bir kanserdir. Tümör süt kanallarında başlar. Kalıcı kızarıklık, meme ucunda iyileşmeyen bir boğaz veya meme ucunun kaşınmasını ve yanmasını sağlayan bir deşarj olduğunu görebilirsiniz. Genellikle bir meme başı etkilenir. Tedavi, emzik ve bazı çevresel dokuların alınmasını içerebilir ve radyasyon terapisine tabi tutulabilirsiniz. Kanser göğüste derin bir kitleye bağlıysa, daha agresif tedavi gerekebilir.

İnflamatuvar meme kanseri

Bu çok ciddi göğüs kanseri şekli, tüm vakaların sadece% 1 ila 5'ini oluşturur. Göğüslerinizden biri ya da her ikisi de şişmiş, kızarık ve sıcak olabilir ve deride portakal kabuğu dokusu geliştirir; Ayrıca kovanlar gibi görünen topaklar da görebilirsiniz. Bu tür kanser meme derisinde ve kolların altındaki lenf damarlarını istila eder, ancak sıklıkla lenf düğümlerine yayılır ve burada hızla metastas haline gelebilir. Erken tedavi önemlidir - şu anda bu kanserli kadınların tanısından beş yıl sonra hayatta kalma şansı yüzde 25 ila 50 arasında olup diğer meme kanserleri için hayatta kalma oranından belirgin olarak düşüktür. Kemoterapi mastektomiden önce tümörü küçültmek için kullanılabilir ve radyasyon veya hormon tedavisine de ihtiyacınız olabilir.

Phyllodes tümörü

Bu tür bir kanser göğüs yumuşak dokusunda, bağ dokusunda veya bezlerden (kanallar ve lobüller) değil alttaki kasta başlar. Lümpektomi veya mastektomi, kemoterapiye iyi yanıt vermeyen bu son derece nadir varyasyon için olağan tedavidir.

Doktorum kanserimin ne kadar gelişmiş olduğunu nasıl söyleyebilir?

Bir kanser ne kadar ileri olmuştur ya da ulaştığı "aşama", primer tümörün yeri, tümörlerin boyutu ve sayısı, tümörün yakın lenf nodlarına yayılıp yayılmadığı, hücre tipi ve tümör derecesi, Ve vücudun diğer bölümlerine metastas yapılıp yapılmadığı.

En sık kullanılan evreleme sistemlerinden birine TNM denir. Tümörün büyüklüğüne (T), lenf nodlarına yayılma derecesine (N) ve metastaz varlığına (M) dayanır. T, N ve M kategorileri belirlendikten sonra, bilgiler genel bir aşamaya gruplanır. Kanserinizin türü ve evresi, tedavinizin ne kadar agresif olacağını belirler.

Mikroskop altında kanserden alınan bir doku örneğini inceleyerek bir patolog, hastalığın invaziv veya invazif olmadığı ve ne kadar agresif göründüğünü anlayabilir. Bu, hücrelerin konsantrasyonu ve düzenlenmesinden anlaşılır. Bazen patolog da belirli bir kanser çeşidini tespit edebilir. Genel olarak, kanser ne kadar agresif olursa o kadar yüksektir.

Meme kanseri beş aşamasında, evre 0 en az ilerlemiş ve Evre IV en fazladır. Evre II ve III, tümörün ne kadar büyük olduğu veya kanserin nerede yayıldığı gibi faktörlere bağlı olarak IIA'dan IIB'ye ve IIIA'dan IIIC'e kadar çeşitli kategorilere ayrılır.

Aşama 0, tüm noninvaziv kanseri kapsar. Bir evre I tümörün çapı 2 santimetre veya daha az olup, lenf düğümlerine yayılmamıştır. Evre II'de bir tümör 2 ila 5 santimetre ölçer ve lenf nodlarına ulaşmış olabilir ya da ulaşmamış olabilir. Evre III'te kanser daha karmaşıktır: Göğüste bir tümör olmayabilir, ancak vücudun diğer bölümlerine veya göğüs kemiğine yakın lenf bezlerine bağlı olan yakın lenf düğümlerine yayılmış olabilir. Tümör aynı zamanda herhangi bir boyuta sahip olabilir ve göğüs duvarına veya memenin derisine, yanı sıra kiriş kemiğinde veya göğüs kemiği çevresindeki lenf nodlarına yayılabilir. Vücudun diğer organlarına (çoğunlukla kemikler, akciğerler, karaciğer veya beyin) yayılmış olan tümörler IV. Evre kategorisinde.

Paget'in de dahil olduğu her tür meme kanseri olabildiğince erken tespit edilmesi önemlidir. Doktorlar, kadınların tıbbi bir meslek mensubu tarafından yıllık göğüs muayenesi yaptırmalarını ve 40 yaşlarında düzenli olarak mamografi taramaya başlamalarını önerirler. Herhangi bir zamanda göğsünüzden farklı bir şey fark ederseniz, en ufak bir kaşıntı veya meme ucunun yakılması durumunda da hemen doktorunuza danışın.