Almanya Başbakanı Angela Merkel , Türkiye ile olan ilişkiler 'karmaşık bir evrede'


Almanya Başbakanı Angela Merkel 29 Ağustos günü Berlin'de düzenlediği basın toplantısıyla Türkiye ile daha iyi ilişkiler kurmak istediğini söyledi ancak Berlin ile Ankara arasındaki ilişki şu an "çok karmaşık bir evre" de dedi. 

"Daha iyi ilişkiler yaşamayı çok isterdim . , Ama biz gerçekle yüzleşmek zorundayız ... İlişkilerimizde çok karmaşık bir aşama var "dedi. 

Merkel, ülkede hukukun üstünlüğü garanti edilmezse Türkiye ile ticaret ilişkisinde bile ilerleme kaydedilmeyeceğini söyledi. İyi ilişkiler "hukukun üstünlüğüne saygıyla bağlantılıdır ve bu şu anda Türkiye'de garanti edilmemektedir" dedi. 

Merkel, Almanya'nın Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in de aralarında bulunduğu gazetecilerin ve hak çalışanlarının gözaltında tutulmaması talebini de yineledi.

"Talebimiz çok açık: Orada tutuklananların serbest bırakıldığını" söyledi.

Alman-Türk çift uyruklu Yücel, 27 Şubat'ta "terör örgütünün desteklediği propaganda" ve "halkı şiddete teşvik" suçlamasıyla 14 Şubat'ta tutuklandı. Tutuklanan 

Yücel, Hüküm giyilmesi halinde hapiste 10.5 yıla kadar süreyle suçlamanın reddedilmesi. Alman hükümeti Yücel'in hızlı salım, hem de diğer serbest bırakılmasını talep etti Alman Türkiye'de gözaltına vatandaşlar. Merkel, Hıristiyan Demokratik Birliği üyelerine, Kuzey Almanya'daki önceki mitingde hükümetinin Yücel'in serbest bırakılmasını sağlamak için "her şeyi kendi gücünde yapacağını" söyledi. Bağımsız gazetecilik demokrasinin temel direklerinden biri "rahatsız olduğunda bile asla sorgulanamayacak" bir sütun.



Merkel, Avrupa Komisyonunun AB üyesi Polonya'yı yargı reformları hakkında eleştiren eleştirilerine de değinerek, Komisyon'un Polonya hakkındaki eleştirilerini "çok ciddi" bir şekilde ele aldığını ve konunun 30 Ağustos'da Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile tartışacağını  

söyledi. Polonya'da hukukun üstünlüğü ciddi bir konudur çünkü Avrupa Birliği'ndeişbirliği şartları hukukun üstünlüğünün esaslarıdır. [Avrupa] Komisyonunun söylediklerini bu ciddiye alıyorum. Yarın [Avrupa Komisyonu Başkanı] Jean-Claude Juncker Almanya'ya gelecek ve elbette onunla daha ayrıntılı olarak konuşacağım. Ben çok ciddiye alıyorum ... Sadece dillerimi tutamayacağım ve barış ve sessiz uğruna hiçbir şey söyleyemeyiz "diye belirtiyor Merkel.