Barselona'daki barış toplantısında Daesh terörizmine meydan okuyacak binlerce kişi yürüyüş yaptı.


On binlerce İspanyol ve yabancılar, geçen hafta meydana gelen ölümcül araç molozlarından sonra Cumartesi günü Barselona üzerinden teröre karşı meydan okuma yürüyüşü yapacak.
17 Ağustos'ta Las Ramblas Bulvarı'ndaki kalabalığa sürülen minibüsün ardından sahil kasabası Cambrils'te meydana gelen bir otomobil saldırısı sonrasında Akdeniz şehri yas tutuyor.
On beş kişi katliamda öldürüldü ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, İspanyolları "sevgi" göstermek için fırtınalar yaşanmakta olan Katalonya ile dayanışma göstermeye çağırdı.
Kral Felipe, yürüyüşe katılacak, monarşi 1975'de diktatör Francisco Franco'nun ölümünden sonra yeniden kurulduğundan beri bir gösteri düzeninde yer alan ilk İspanyol egemenliğine gelecek.
Avrupa, silahları ya da bıçak olarak araçları kullanan artan sayıda düşük teknoloji saldırısı ile ölümcül Daesh terörist şiddet olayıyla sarsıldı.
Cuma akşamı, bir adam bir bardak öldürdükten sonra Brüksel'in merkezinde yakalandı ve kısa süre sonra onu Buckingham Sarayı dışında tutuklamaya çalışırken Londra'da polise saldıran büyük bir bıçaklı başka bir adam öldürüldü.
İspanyol başkanı, kralın "Barselona halkı, Cambrils, Katalonya halkı için olan sevgisini" göstermek için yürüyüşe kime katılacağını söyledi.
"Orada, bütün Katalan toplumu ve tüm İspanya ile ... bir kez daha terörizmin birliği ve kınanması ve Barselona şehri için sevgi açık bir mesaj vereceğiz" diye ekledi.
Sıcak yorumlar, Rajoy'un Katalan liderleri hakkındaki eleştirileri ile kontrast oluşturuyor ve Katalan liderleri, 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu düzenlemeyi planlıyorlardı.
Ancak Daesh terör örgütünün iddia ettiği saldırıların ardından, kendisi ve Katalonya'nın bölücü cumhurbaşkanı Carles Puigdemont birlik gösterisi yaptılar ve her ikisi de saat 16.00'da başlayacak olan yürüyüşe katılacaklar.
Zaten Cuma akşamı, binlerce insan Cambrils'de terörle mücadele etti ve "geçit töreni yapılmadı" dedi. Bu da, geçen hafta saldırılardan sonra yerliler tarafından meydan okurcasına bağırdığı gibi, Katalanca'da "korkmuyor" anlamına geliyor.
Barselona gösterisinin sloganı da "hayır çetesi" olacak.
Geçen hafta mağdurlara yönelenler, alayların en üstünde gururla karşılanacak.
Bunlara Las Ramblas caddesindeki güvenlik güçleri, acil durum personeli, sakinleri ve dükkan sahipleri ile insanları ücretsiz götüren taksiler dahildir.
Kaybolan ya da sevdiklerini bulamayan insanlara yardım eden sosyal acil durumların belediye başkanı Montse Rovira gibi insanlar.
Sonraki günlerde, arkadaşları ve aileleri, korkunç haberler verildiğinde ailelere psikolojik destek verdi ve ayrıca doktorlar ve itfaiyeciler gibi diğer kişilere yardım etti.
"Çoğu kişi acı çekiyor" dedi ve ek olarak psikologların kendilerinin bile uğraştığını belirtti.
Ona göre yürüyüş "ön safta olan insanların eserlerini tanımaya" yardımcı olacaktır.
Minibüsün cinayetin sona erdiği yerin hemen yanındaki çiçek durağında çalışan 18 yaşındaki Saray Gomez, "birlik ve barış mesajı vermek" için önemli olduğunu söyledi.
"İslam ile teröristleri birbirinden ayırmak önemlidir çünkü Müslümanlar ilk etkilenen kişilerdir."
Binlerce kırmızı, sarı ve beyaz çiçek - Barselona'nın renkleri - protestoculara dağıtılacak.
Yürüyüş, Las Ramblas yakınlarındaki Plaza de Catalunya'da sona erecek ve barış sembolü haline gelen geleneksel bir Katalan melodisi olan "Cant dels ocells" (Kuşların Şarkısı) çalacak.
1961'de geç besteci Pau Casals, Beyaz Saray'da Franco rejimini reddetmek için oynamıştı.