Koşu Ayakkabılari: Ayak Tipi için Doğru Spor Ayakkabi Seçimi


Ayağım için doğru ayakkabıyı nasıl bulabilirim?

İdeal ayakkabın orada. Ama bulmadan önce, kendi ayaklarınızı bulmalısınız. Nasıl şekillendiriliyorlar? Düz ayaklıysanız, yere çarptığında ayaklarınız muhtemelen içeriye doğru yuvarlanır, bu hareket bir pronasyon denir. Eğer yüksek, sert kemikleriniz varsa, muhtemelen ayaklarınız dışarı doğru yuvarlanır (suspinasyon). Her iki durumda da, ayağınızı rahatça sabit tutacak bir ayakkabı isteyeceksiniz. Biraz yuvarlanma şokları emmek için yararlıdır, ancak fazlaca sorunlu olabilir.


Ayağınızın türünü belirlemenin hızlı bir yolu, ayağınızı ıslatmak ve bir kağıt, alışveriş çantasına veya boş bir kağıt parçasına basmaktır. Neredeyse tüm ayak izinizi görebiliyorsanız, düz bir kemeriniz var demektir. Eğer topuğunuzun ve topunuzun yanında çok fazla şey göremiyorsanız, yüksek kemerleriniz var demektir. Çoğu insanın orta kemerleri vardır; Topuk, top ve kemerin yaklaşık yarısını içeren klasik bir ayak izi bırakıyorlar.

Neredeyse tüm çalışan ayakkabı üreticileri, üç özel ayak tipinin her birine uyum sağlamak için ayakkabı yaparlar. Ayağınızın türünü bildikten sonra şu etiketleri arayın:


  • Yastık (yüksek kemerler için). Yarı kıvrımlı bu ayakkabılarda ek yastıklama, yüksek kemerlere destek verir, şokları emer ve koşu sırasında ayakları ayakta tutmaya yardımcı olur.
  • Hareket kontrolü (düz ayaklar için). Bu ayakkabılar, aşırı pronasyonu önlemeye yardımcı olması için daha düz bir şekle ve daha sert bir iç tabana sahiptir.
  • Kararlılık (normal ayak için). Normal ayaklar için en iyi ayakkabılar esnek orta taban ile yarı-kavisli bir şekle sahiptir.


Ayakkabılarımın düzgün şekilde oturduğundan nasıl emin olabilirim?
İyi koşu ayakkabıları bir yatırımdır; Seçiminizi hızlandırmak istemiyorsunuz. Bilgili satış elemanları olan bir mağaza bulun ve farklı çiftlerde çalışmaya biraz zaman ayırın. 
İşte size iyi uyum için bazı ipuçları:
  • Gününüzün geç saatlerinde, ayağınızın şişmiş olduğu zaman alışveriş yapın.
  • İçeri girdiğiniz çorapları giyin.
  • Bir ayakkabı ebadı seçerken belirli bir numaraya kilitlenmeyin. Farklı şirketler farklı boyutlar üretir ve koşu ayakkabıları elbise ayakkabınızdan yarım boyut veya tam boyutlu olabilir.
  • Rahatça oturan bir topuk isteyeceksiniz. Koşarken yukarı ve aşağı kaydıran bir topuk kabarcığa karşı bir reçetedir.
  • Parmaklarınızı tutmayın. Ayak parmaklarınızın ucuyla ayakkabının ucu arasında en azından çeyrek inçlik bir boşluk olmalı, bu da kıpırdanat odası için yeterli.
  • Ayakkabılar kemerlerinize sıkıca oturmalıdır ancak sıkı olmamalıdır.
  • Yerinde koşu yapmayı veya ayakkabıların rahat hissip uymadığını görmek için birkaç hızlı adım atmayı deneyin. Daha iyisi, engelin etrafında dolaşmalarına izin verilecek mi sence.
  • Özellikle onları sevmese bile, bir çift eski koşu ayakkabısı getirin. İyi bir satış elemanı, koşu stiliniz ve ihtiyaçlarınız hakkında ayakkabılarınızın aşınma paltolarına bakarak çok şey söyleyebilir.
Koşu ayakkabılarını değiştirme zamanının geldiğini nasıl anlarım?
Ortalama koşu ayakkabısı yaklaşık 400 mil kadar sürer. Bu, haftada 25 mil hızla koşarsanız, dört ayda bir yeni bir çifte ihtiyacınız olacağı anlamına gelir. Unutmayın, bir ayakkabı yastığı, ayak izleri aşınma belirtileri göstermeden çok önce verebilir. Ayakkabılarınız artık rahat hissetmezse veya ayakkabı parlatıcı veya diz ağrısı çekiyorsanız, yeni bir çift ayakkabı lazım olabilir.