Türkiye, Vietnam, 3 yıl içinde ticaret hacmini ikiye katlamayı ve ekonomik bağları güçlendirmeyi kabul ediyor

Türkiye Başbakan Yıldırım, Türkiye ASEAN ile diyalog ortağı olduktan sonra büyük bir ticari delegasyon eşliğinde Singapur ve Vietnam'a resmî ziyaretlerde bulundu ve tıpkı Singapur'da olduğu gibi Vietnam da Türkiye ile ekonomik bağları güçlendirmeyi kabul etti ve her iki ülke de Ticaret hacmi 2020 yılına kadar.

Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz günlerde yaptığı ziyarette, Türkiye ile önümüzdeki üç yıl içinde 2 milyar dolar ticaret hacminin ülkeyle ekonomik ilişkileri artırmak amacıyla iki katına çıkarmaya çalışacağını söyledi.
Yıldırım, Salı günü Vietnam'a geldiğinde Güneydoğu Asya ülkelerini ziyaret eden ilk Türk başbakanı oldu. Bakan, Vietnam mevkidaşı Nguyen Xuan Phuc ile bir araya geldi ve iki lider, iki ülke arasındaki muazzam ekonomik ve ticari potansiyelleri kullanma konusunda anlaşmaya vardı.
Başbakan, büyük bir Türk iş heyeti eşliğinde önemli toplantılar düzenledi ve bir dizi anlaşma imzaladı.
Ortak bir brifingde konuşan Yıldırım, şu anda 2 milyar doları bulan ikili ticaretteki engin potansiyele dokunmanın önemini vurgulayarak Vietnam'ın dinamik büyüme performansını ve büyüyen nüfusunu vurguladı.
"İkili ticaret hacminin 2020'ye kadar 4 milyar dolara ulaşacağından umutluyum. Elde edebileceğimiz bir şey" dedi.
2016 yılında, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1.9 milyar dolara ulaştı; Türkiye, Vietnam'a 235 milyon dolar değerinde mal ihraç etti ve 1.73 milyar dolar mal ve ürün ithal etti. Son on yılda, Türkiye'nin ülkeye yaptığı ihracat 1.4 milyar dolar iken ithalat 11.3 milyar dolara ulaştı.
Bu arada, Türkiye ile Vietnam arasındaki ilişkinin, Türkiye'nin Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ile olan yakın tarihli sektörel ortaklığından yararlanması bekleniyor; çünkü Vietnam da dahil olmak üzere birçok Asya ülkesi için Avrupa'ya bir geçiş kapısı olarak kabul ediliyor.
Diğer yandan Vietnam, Türkiye'nin diğer Güneydoğu Asya pazarlarına ulaşmasında önemli bir merkez oluşturabilir.
Başbakan Yıldırım, iki tarafın bir araya geldiğinde verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi.
Ulaşım, eğitim, denizcilik ve savunma konularında geniş bir yelpazede. Yetkili, iki ülkenin çifte vergilendirmeyi, kolaylaştırmayı ve karşılıklı yatırımları teşvik etmeyi önleme yönündeki düzenlemeleri kabul ettiğini de belirtti.
Yıldırım, "Türkiye ve Vietnam, kendilerini bölgelerindeki yerleri nedeniyle geniş fırsatlara kapılar olarak nitelendiriyorlar" diyerek, Türkiye'nin kilit alanlarda Vietnam ile ikili ilişkilerin geliştirilmesine kararlı olduğunu vurguladı.
Başbakan, "Başta savunma sanayii olmak üzere karşılıklı işbirliğine başlayabileceğimiz alanlar var" dedi.
Potansiyel savunma işbirliğine ilişkin detaylar verilmemiş olmasına rağmen, Vietnam, Bejing'in toprak talepleri üzerine Çin baskısı karşısında, son yıllarda, ana silah tedarikçisi Rusya'dan altı adet denizaltı ve yeni savaş uçağı satın alarak modernize etmeye çalışmıştı. Güney Çin Denizi'nde.
Bu arada, Vietnam Başbakanı Phuc, iki ülkenin karşılıklı ticaret ve yatırımları teşvik etmek için işletmeler için uygun koşullar yaratmaya kararlı olduklarını söyledi. Başbakan Yıldırım'ın ülkeye yaptığı ziyarette açtığı ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açma konusundaki umutlarını dile getirdi. Yetkili ayrıca, iki başbakanın belirli alanlarda işbirliğine ilişkin önemli karşılıklı anlaşmaları imzaladığını da belirtti.
Phuc, iki ülkenin de iş adamlarını desteklemesi gerektiğini vurgulayan Phuk, hem Türkiye hem de Vietnam'ın, barışçıl yollarla Güney ve Doğu Çin Denizi ile diğer uluslararası meselelerde yerleşme konusunda kararlı olmaya devam edeceğini söyledi. Başbakan Yıldırım, Türkiye ile Vietnam'ın çok taraflı diyalog yoluyla Güney Çin Denizi'nde bir çözüm bulma konusunda anlaştığını da belirtti.
Bu arada iki ülke arasında ortak basın toplantısı öncesinde ekonomi, gümrük ve standart alanlarında üç anlaşma imzalandı.
Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Vietnam Planlama ve Yatırım Bakanı Nguyen Chi Dung, iki bakan arasında serbest ticaret bölgeleri, ihracat işleme bölgeleri (EPZ'ler), ekonomik bölgeler ve özel ekonomik bölgeler (SEZ) ile ilgili işbirliği konulu bir mutabakat anlaşması imzaladılar ).
Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız ve Vietnam Maliye Bakanı Vu Thi Mai, gümrükte işbirliği ve karşılıklı idari yardım konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Vietnam Maliye Bakanlığı arasında bir anlaşma imzaladılar.
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz ve Standartlar, Metroloji Vietnam'ın Müdürlüğü ve Kalite (STAMEQ) Genel Müdürü Tran Van Vinh TSE ve Vietnam'ın STAMEQ arasındaki bir eylem planı imzalandı.
İki ülke arasındaki bağlar son zamanlarda farklı alanlarda, özellikle ekonomi ve ticarette gelişti. Şu ana kadar Türkiye-Vietnam arasında altı Ortak Ekonomik Komisyon (JEC) toplantısı yapıldı.
Ayrıca Vietnam'da toplam 166 Türk vatandaşının yaşadığı, 466 Vietnam vatandaşının ise Türkiye'de yaşadığı bildirildi.
Başbakan Yıldırım ayrıca Vietnam'ın ilk cumhurbaşkanının dinlenme yeri ve Vietnam'ın bağımsızlığı için savaşan lider olan Ho Chi Minh Mozolesi'ni ziyaret etti.